Συνέντευξη με την Αφροδίτη Βραχοπούλου
Συνέντευξη στην Αφροδίτη Βραχοπούλου
Επιμέλεια συνέντευξης: Βασίλης Χάγιος
Συναντήσαμε την Αφροδίτη Βραχοπούλου στο θέατρο «Αγγέλων Βήμα» όπου παίζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.00 η πολιτική σάτιρα του Μαλαισιανού συγγραφέα Kee Thuan Chye «Κάθαρση τώρα!» σε μετάφραση – σκηνοθεσία Μαργαρίτας Δαλαμάγκα – Καλογήρου.
Ποιο στοιχείο του έργου ξεχωρίζεις και γιατί;
Το έργο μιλάει για μια φανταστική χώρα, η οποία είναι υπό δικτατορικό καθεστώς. Παρακολουθούμε τις ζωές των ανθρώπων και τον τρόπο που ο καθένας αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω του. Θίγονται ζητήματα που αφορούν στον άνθρωπο και στη θέση του μέσα στην κοινωνία. Δηλαδή αν θέλει να λειτουργεί ως ένα κατευθυνόμενο ον ή αν συνειδητοποιήσει την προσωπική του δύναμη και αναλάβει δράση ως ενεργός πολίτης. Το έργο δείχνει την ψυχολογία των προσώπων και προβληματίζει τον θεατή. Όλα όσα ακούν οι ήρωες από τις ειδήσεις είναι φήμες ή αλήθεια; Τα ερωτήματα που θέτει ο συγγραφέας είναι καίρια και απασχολούν τον απλό καθημερινό άνθρωπο.
Μιλήστε μας για τον ρόλο σας;
Κάνω την Τζόαν Θανκ την σύζυγο του Ρονκ Θανκ, η οποία είναι μια νέα νιόπαντρη έγκυος γυναίκα και δεν ακολουθεί ακριβώς την γραμμή του συζύγου της. Εκείνος είναι πιο επαναστάτης και αποφασίζει να ψαχτεί λίγο παραπάνω. Η Τζόαν είναι ένα απλό καθημερινό κορίτσι που προσπαθεί να γίνει ευτυχισμένη όσο μπορεί. Είναι αυτό που λέμε «το κορίτσι του μπαμπά». Προέρχεται από μια ευκατάστατη οικογένεια, επομένως δεν έχει βιώσει τις στερήσεις και δεν μπορεί να αντιληφθεί σε μεγάλο βαθμό πως είναι να ζει κανείς σε ένα τέτοιο καθεστώς. Παρόλα αυτά επειδή βλέπει ότι είναι της μόδας η μετανάστευση, αποφασίζει να προτείνει στον άνδρα της να φύγουν από τη χώρα, γιατί έχει τρομάξει με τα όσα συμβαίνουν.
Η Τζόαν και ο Ρονκ ανήκουν στη φυλή των Τσινκ Τσονκ και αυτή η φυλή δεν αρέσει στην «Ισοχώρα», οπότε και εκείνη μέσα από την άγνοια της πολλές φορές βγάζει τάσεις που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς ως ρατσιστικές. Γενικά, είναι πολύ μπερδεμένο άτομο. Αμφιβάλλει και για τον ίδιο της τον άνδρα, επειδή ο πατέρας της δεν τον συμπαθεί και δεν είναι πλούσιος όπως εκείνος. Ο Ρονκ δουλεύει και προσπαθεί πολύ, χωρίς να έχει την πολυτέλεια που έχει εκείνη και ο πατέρας της. Όλο αυτό οδηγεί το ζευγάρι σε μια σύγκρουση, δεν μπορούν να αποφασίσουν αν θα μείνουν ή θα φύγουν στο τέλος η κατάληξη είναι άσχημη.
Πως ερμηνεύεται ο τίτλος «Κάθαρση Τώρα!»;
Αναφέρεται σε πολύ συγκεκριμένο πράγμα, το οποίο φαίνεται στο τέλος του έργου. Το «Κάθαρση Τώρα!», σημαίνει πολιτική κάθαρση, δηλαδή να υπάρχει πραγματική διαφάνεια και να μην είναι όλα υποκινούμενα.
Η ηρωίδα στο έργο χάνει το μωρό της. Πως κρίνετε τη στάση της;
Θεωρώ πως η Τζόαν επειδή είναι ένα πολύ τρομαγμένο και αρκετά άβουλο πλάσμα, ο χαμός του μωρού της την πληγώνει ακόμη περισσότερο. Δεν αντιλαμβάνεται ότι γι’ αυτό δε ευθύνεται ο άντρας της, διότι ουσιαστικά εκείνον κατηγορεί. Δεν ακολουθεί το συναίσθημα και σκέφτεται με τη ψυχρή λογική, διότι δεν έχει φτάσει στο επίπεδο συνείδησης να βλέπει πιο βαθιά τα πράγματα, με αποτέλεσμα να μεταναστεύσει στην Αυστραλία με τους γονείς της.
Θεωρείτε ότι έχετε κοινά στοιχεία με την ηρωίδα;
Ήταν δύσκολο να βρω κοινά στοιχεία με την ηρωίδα. Ειλικρινά δεν την συμπάθησα στην αρχή, γιατί έχω διαφορετικές απόψεις από εκείνη, οπότε λέω ότι αυτός ο ρόλος είναι κόντρα σε εμένα. Ψάχνοντας βέβαια έναν ρόλο, βρίσκεις κάποια στοιχεία του χαρακτήρα σου και καταλήγεις να συμπαθήσεις τον χαρακτήρα που ερμηνεύεις, γιατί βάζεις τον εαυτό σου στη θέση του ήρωα.
Για ποιο λόγο να έρθει κάποιος να δει την παράσταση;
Καταρχάς, θα περάσει ωραία ο θεατής όταν δει την παράσταση. Είναι μια δουλειά, στην οποία όλοι οι ηθοποιοί έχουμε κουραστεί αρκετά για να βγει. Η παράσταση είναι σε δυο επίπεδα, ένα ρεαλιστικό και ένα σουρεαλιστικό και θεωρώ ότι θα προβληματίσει τον θεατή, αλλά θα περάσει βέβαια και ωραία, γιατί έχει πολλά κωμικά στοιχεία.
Με ποια κριτήρια επιλέγετε μια συνεργασία;
Το πρώτο πράγμα που κοιτάζω, είναι να αμείβεται η δουλειά μου, γιατί στο χώρο μας δε συμβαίνει συχνά αυτό. Παραδόξως τα χρόνια που δουλεύω ως ηθοποιός, έχω καταφέρει και ζω από αυτό. Θα κοιτάξω βέβαια και καλλιτεχνικά αν μου ταιριάζει κάτι και στο τι έχω να δώσω ως καλλιτέχνης και στο τι θα πάρω φυσικά.
Ποιες συμπεριφορές σας έχουν ενοχλήσει στο χώρο;
Το κομμάτι της αμοιβής είναι πολύ βασικό. Το λέω αυτό γιατί σε μια δουλειά που ενώ είχαμε κάνει κάποιες παραστάσεις, ξαφνικά ακύρωσαν την παραγωγή και μας άφησαν απλήρωτους. Σου λένε δηλαδή ότι εδώ είσαι ασφαλής και θα πληρώνεσαι κανονικά και απλά σε άφηναν στα κρύα του λουτρού, όπως μας συνέβη τον Αύγουστο και μείναμε χωρίς δουλειά. Υπάρχουν πολλοί στο χώρο που το κάνουν αυτό και οι περισσότεροι είναι γνωστοί. Οι ηθοποιοί πρέπει να γνωρίζουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα και να τα διεκδικούμε.
Ας κλείσουμε με κάτι διαφορετικό. Ποια είναι η σχέση σας με τα ζώα;
Η αγάπη μου για τα ζώα είναι ίσως το μοναδικό πράγμα που επισκιάζει την αγάπη μου για την υποκριτική τέχνη. Από μικρή ηλικία είμαι χορτοφάγος εδώ και δεκατρία χρόνια και έχω δυο κατοικίδια, ένα γάτο πέντε ετών και ένα σκύλο δυο ετών. Θεωρώ πως είναι οι μεγαλύτεροι δάσκαλοι του τι σημαίνει ζωή, ανιδιοτελής αγάπη, το τι είναι να βάζεις τις ανάγκες τους πάνω από τις προσωπικές σου ανάγκες και απλά κοιτώντας τα μάτια τους να γεμίζεις χαρά, ακόμα και τις πιο συννεφιασμένες μέρες.